Thursday, February 7, 2013

cArA2 nAk hilAngkAn sUnbUrn :D



eh muke macam kuda belang dah nieh
macam mane nak bagi elok balik ek..
mesti kowang nak taw sangat2 kan
ape tak nye muke elok2 cantik tibe2 dah macam arang kan
especially to gurl, kompem lah kan risau sangat2
actually aq pon tengah merasai benda yang sama
ape tidak nya 10 hari kem kat tepi pantai dan kerja nya wat survey kat sana
hari2 lah free2 tayang muka dekat matahari yang panas terik tuh
++ pulak kan tepi pantai.. memang panas die lain lah sikit kan

dalam tengah2 runsing fikir macam mana nak bagi elok baik tuh
aq pon tweet la "cam mane nak hilangkan sunburn nie :( "
kawan aq yang turut same merasa tuh pon reply
try guna bedak sejuk. haha aq xfikir pon sebelum nieh.. aq taw pakai toner n cream sudah
(nampak lah xcare pasal muka lansung)
aq start sedar nak pulihkan balik muke nie after NANA classmate aq siap beli cream mahal lagi nak hilangkan sunburn punya pasal..
hah bukan main gelabah lg aq nieh fikir cam ne nak bagi hilangkan sunburn nieh
*muka da putih dengan bedak sejuk dah sekarang nieh*

haha aq pon dapat lah idea nak pakai bedak sejuk nieh
dah pakai baru lah aq merajinkan diri search kat mr google pasal care2 nak hilangkan sunburn nieh
hah amek kau banyak rupa2 nya care2 dye
asal lah daripada balik hari tuh aq tak google jer
nie dah macam nak terlewat dah *tp aq tetap buat jugax. kot2 menjadi insyaALLAH.
nie dye hasil ape telah aq google.. eh memang copy paste jer nieh and edit sikit2 hahaha..
 tips nie amat lah sesuai untuk2 kowang2 yang muke dah berbelang2 tuh
*sesuai juga utk yang nak save bajet macam aq nieh*


  • LIDAH BUAYA

Lendir lidah buaya yang segar dari daunnya merupakan ubat yang paling mujarab untuk menghilangkan kesan terbakar matahari. Potong daun lidah buaya dan sapu pada tempat yang ada kesan terbakar. Ia akan melegakan kulit muka.tapi susah dah sekarang nie nak cari pokok lidah buaya kan.xpe2 try cari kat mane2 ok :)


  • TIMUN DAN TOMATO
Nieh antara step paling mudah korang boleh buat. ala ape susah ambil jer timun ngan tmat tuh dlam peti ais kat rumah.xluak nyer lah.Ambil hirisan timun atau tomato yang telah disejukkan dan letakkan pada kawasan yang terkena panahan matahari. Astrigen semula jadi dalam jus kedua-dua jenis sayur ini membantu meredakan kesakitan dan menghilangkan kesan kemerahan akibat kulit yang terbakar. Ianya menyegarkan kulit muka.

  • YOGURT
Yogurt?? mesti kowang semua dah biasa dah makan yogurt kan. sedap lah katekan *dah terliur dah nieh. tapi2 kowang jangan pula sapukan yogurt berperisa pada kulit. Ambil yogurt asli dan ratakan pada kulit yang terkena panahan matahari. lepas tuh biarkan beberapa ketika dan bilas dengan air sejuk. lap sehingga kering dengan perlahan-lahan.


  • KENTANG
Eh nie lagi satu langkah2 yang patot kowang ikot.Ambil sebiji kentang, di cuci bersih kemudian di kukus hingga empuk/lembut. Tak perlu membuang kulit kentang tersebut. Pas tuh lenyek kentang sampai lumat dan sapu pada kulit wajah yang terbakar. Pasti korang akan merasa nyaman dan segar.

  • PUTIH TELUR

Firstly korang asingkan je putih telor and kuning telor ke dalam satu bekas. Then amek putih telur tuh sapu kat semua bahagian muka. Berape minit pas tuh dah agak2 kering korang da boleh kopek dah kuning telur tuh. pastikan buat dangan slow2 n start dari bawah taw. after dah selesai boleh lah cucikan muka.
*petua kakak aq plak*
dye ltak putih telur tuh kat muka and then tampal dengan tisu . ala2 mask gtuh.
senang sikit nak tanggal kan kuning telur tuh nanti.

  • BEDAK SEJUK

Ambil sedikit bedak sejuk dan letakkan sedikit air untuk di hancur2 kan bedak tuh.pas tuh lenyek2 kan sampai lah hancur.kemudian dah boleh dah sapu kat seluruh muka kita k , tapi pastikan buat selalu untuk lebih berkesan.tapi jangan terkejut lepas beberapa minit muke anda putih teramat. :D


okeh selamat mencuba :)
insyaALLAH berjaya
cuba satu satu k.. jangan semuanya di buat :D
nanti ape pon xjadi..
insyaALLAH berjaya
*dengan muka yang putih teramat nieh sempat lagi kan nak berstory2 kat sini
babai :D 






njoy my blog (^_^)

1 comment :

  1. Thanks awaaa...brguna sgt..kite pon tgh pkai bdak sejuk extract dengan lidah buaya..2in1 gituh sehh

    ReplyDelete

Copyright© All Rights Reserved adeaqoohkesah.blogspot.com